Civiele Bescherming verleent twee vrijdagen op rij bijstand aan brandweer Antwerpen

Civiele Bescherming
Interventie
Brand in deurne Op vrijdag 28 juni 2013 is de Civiele Bescherming opgeroepen door Brandweer Antwerpen om versterking te bieden bij een grote brand in een loods bij de verhuisfirma Gosselin in Deurne. Twee superkanonnen, van de Civiele Bescherming en van Brandweer Antwerpen, zijn ingezet om deze grootschalige brand te blussen. In de opslagplaats stonden voornamelijk containers met meubels en opgestapeld hout.

Het superkanon van de Civiele Bescherming is een krachtige mobiele brandspuit die ca. 22.000 liter water per minuut kan spuiten om branden te blussen. Dit kanon wordt gevoed door middel van een pomp, de Twin Combi. Een vijftiental personen van de Civiele Bescherming zijn ingezet tijdens deze interventie.

Kans op gasexplosie in de Scheldelaan

Op vrijdag 5 juli 2013 omstreeks 18u is de Civiele Bescherming opgeroepen na afkondiging van de operationele fase van het gemeentelijk nood- en interventieplan van Antwerpen. Een grondverzakking ter hoogte van Total Olefins in Antwerpen, had meerdere leidingen met onder andere aardgas, stikstof, waterstof en crude oil verplaatst.

Gezien het mogelijke explosiegevaar heeft brandweer Antwerpen Total Olefins meteen ontruimd en is er bovendien een perimeter ingesteld van een kilometer. Er is al snel besloten om uit veiligheidsoverwegingen de leidingen in het risicogebied drukvrij en buiten gebruik te stellen. Er is geen breuk vastgesteld van de leidingen en is er geen gas/product ontsnapt. Het gemeentelijk nood- en interventieplan was tot 9/7 van kracht.

De operationele eenheid van de Civiele Bescherming van Brasschaat heeft de twin-combi en het superkanon ter plaatse gebracht om deze bij eventuele escalatie (ontploffing en/of brand) te kunnen inzetten.

Er was steeds een officier van de Civiele Bescherming in het coördinatiecomité van de gemeente (cc-gem) en in de Commandopost Operaties (Cp Ops) aanwezig. In totaal zijn er 26 leden van de Civiele Bescherming ingezet.