Nieuwe voorzitter voor de FRCSPB

Brandweer
Organisatie
De «Fédération Royale des Corps de Sapeurs-pompiers de Belgique (FRCSPB)» heeft op 27 augustus jongstleden een nieuwe Voorzitter gekozen: Quentin Grégoire. De gepassioneerde majoor heeft snel alle professionele waters doorzwommen en vandaag de dag wordt zijn engagement door zijn gelijken erkend. Zijn kernidee? Federeren natuurlijk.
Quention Grégoire,Voorzitter FRCSPB

Deze industrieel ingenieur van 32 jaar is steeds bezeten geweest van het beroep. «Als kind bracht ik mijn vrije tijd door voor de kazerne van Verviers om te kijken naar de voertuigen die op interventie vertrokken. De brandweer kende mij al van ziens vooraleer ik van mijn passie mijn beroep maakte!» Tegelijk met zijn universitaire studies begon hij de opleidingen te volgen om vrijwilliger te worden. Hij loopt een bedrijfsstage binnen de kazerne en hij wijdt er zelfs zijn eindwerk aan. «Mijn grootste motivaties waren altijd de hulpverlening aan de burger, de zin voor solidariteit en de adrenaline die het beroep van brandweerman met zich meebrengt.» En deze kinderdroom overtreft al zijn verwachtingen: «We helpen niet alleen anderen in zeer delicate situaties, maar als we doorgroeien, is het ook mogelijk om mee te werken aan de wettelijke en administratieve facetten van het beroep. En dankzij het leven in de kazerne krijgen we er een tweede familie bij.»

Van de «Union Provinciale Liégeoise» naar de «Fédération Royale des Corps de Sapeurs-pompiers de Belgique»

Majoor Grégoire heeft deze strategische visie eerst kunnen ontwikkelen binnen de “Union Provinciale Liégeoise”. In 2008 is hij lid geworden van de raad van bestuur van de UPL en een jaar later is hij lid geworden van de raad van bestuur van de Vereniging. Hij wilde betrokken zijn bij en  meewerken aan de hervorming van de civiele veiligheid om zo een invloed te kunnen uitoefenen op de daaruit voortvloeiende fundamentele veranderingen. «De hervorming was noodzakelijk voor het éénvormig maken van de statuten en procedures en voor het verhogen van de veiligheid van de burgers. Maar we zijn nog verre van klaar wat sommige aspecten betreft. En ofwel geraken we gedemotiveerd en blijven we steken in het negatieve, ofwel concentreren we ons op onze inspanningen om de hervorming te implementeren en bij te sturen, met als kerngedachte onze permanente dienstverlening aan de burger. Dat moet onze grootste bekommernis blijven

« De leden in het middelpunt van onze acties »

Om de verschillen te overbruggen, wil majoor Grégoire de Vereniging herorganiseren om personen aan te trekken die betrokken willen worden bij welbepaalde aangelegenheden. «Het is momenteel van essentieel belang om onze krachten te bundelen, zodat de Vereniging voor de overheden fungeert als aanspreekpunt voor de problemen en de nodige aanpassingen kan beïnvloeden. Binnen de Vereniging moet de bijdrage van de leden erkend worden en moet er rekening gehouden worden met hun mening. Hoe meer brandweerlui er meewerken, hoe meer we kunnen voldoen aan de behoeften en hoe beter we de veranderingen kunnen afstemmen op de realiteit van het terrein.  De Vereniging moet tegelijk ook de link blijven tussen de brandweerlieden. Waarom niet nadenken over de oprichting op termijn van een Brandweercongres, zoals in andere landen.»   

Toekomstige bruggenbouwer

Bij de herdefiniëring van de rol van de FRCSPB in het huidige landschap, houdt de nieuwe Voorzitter het volgende in zijn achterhoofd: «Momenteel zijn de FRCSPB en de BVV (Brandweervereniging Vlaanderen) de enige officiële gesprekspartners van de FOD Binnenlandse Zaken. Maar binnenkort zal er ook officieel sprake zijn van verenigingen van vrijwillige brandweerlieden en verenigingen van zonecommandanten. Wij moeten dus samen optreden om de belangen van iedereen zo goed mogelijk te verdedigen.»

De majoor heeft vier prioriteiten gedefinieerd voor de toekomst van zijn organisatie:

  1. De beroepsbrandweer en de vrijwilligers (opnieuw) federeren, zodat de implementatie van de hervorming kan slagen, en de wettelijke teksten aanpassen aan de realiteit van het terrein.
  2. Actief zijn in alle instanties, door de transparantie van de werkgroepen te verzekeren en door ervoor te zorgen dat de mening van de leden gekend is binnen die werkgroepen.
  3. De mogelijke partnerschappen tussen de hulpverleningszones, de werkgevers en de vrijwillige brandweer identificeren teneinde stimulansen te creëren waardoor de beschikbaarheid overdag eenvoudiger wordt.
  4. De toegankelijkheid van de opleidingen verbeteren door bijvoorbeeld opleidingscheques via de ondernemingen mogelijk te maken.

 Zijn parcours

  • Vrijwillige brandweerman sinds 01/10/2004
  • Stagiair-onderluitenant sinds 08/05/2006
  • Lid van de raad van de bestuur van de UPL (“Union Provinciale Liégeoise”) sinds 19/04/2008
  • Luitenant sinds 09/05/2009
  • Lid van de raad van bestuur van de FRCSPB sinds 26/05/2009
  • Voorzitter van de UPL sinds 27/04/2010
  • Kapitein sinds 01/07/2012
  • Expert gedetacheerd bij de FOD Binnenlandse Zaken van 01/03/2012 tot 31/12/2012
  • Majoor sinds 01/07/2015
  • Verantwoordelijke van het Departement «Preventie» van de hulpverleningszone “Vesdre-Hoëgne & Plateau” (Provincie Luik)
  • Voorzitter van de FRCSPB sinds donderdag 27/08/2015 (mandaat van 4 jaar)