Civiele Bescherming en Franse gendarmerie duiken samen de Leie in

Civiele Bescherming
Interventie
Van 12 oktober tot en met 14 oktober heeft het duikteam van de Civiele Bescherming van Crisnée zoekacties uitgevoerd in de Leie tussen Deulemonde (in Frankrijk) en Menen. Dat hebben ze gedaan op vraag van de cel Vermiste Personen en het parket van Ieper, die met de zoekacties enkele oude verdwijningzaken hopen op te lossen.

Omdat de Leie afwisselend langs en over de Frans-Belgische grens loopt, hebben de Belgische en Franse diensten samengewerkt. De operatie werd heel toepasselijk de “Gemeenschappelijke Leie” genoemd. Afhankelijk van het grondgebied was het de Civiele Bescherming van Crisnée of het duikteam van de Franse politie die in het water dook.

De samenwerking tussen de duikteams is erg goed verlopen volgens Alain Volon, verantwoordelijke van het duikteam van Crisnée: “In Frankrijk hebben de politiediensten eigen duikteams. Enkel zij mogen de eerste vaststellingen doen. Daardoor hebben we onze verschillende werkwijzen kunnen vergelijken. Zo hebben we allemaal veel van elkaar kunnen leren.”

De duikers van Crisnée hebben drie dagen ter plaatse overnacht in een slaapwagen van de Civiele Bescherming van Liedekerke. “Per dag hebben negen van onze duikers afwisselend zoekacties uitgevoerd en auto’s uit het water gehaald. Zodra we een auto in het water hadden gevonden, moesten we erg voorzichtig zijn om alle aanwijzingen en bewijzen intact te houden. Maar de meeste wagens waren erg beschadigd door doorvarende schepen.

Afhankelijk van het grondgebied is het de eenheid van Jabbeke of Ghlin die in stand-by stond om mee te helpen van zodra een voertuig gevonden was. De voertuigen die op Frans grondgebied gevonden waren, werden door de Franse politie uit het water gehaald.
“Toen we in Menen, waar de eenheid van Jabbeke bevoegd is, een auto van een vermiste persoon hadden gevonden, heeft de eenheid van Jabbeke de auto weggebracht naar een afgeschermde plaats. Zij hebben de auto dan opengeknipt en gekuist. Samen met het DVI team hebben ze de auto leeggehaald en de inhoud gezeefd om ze zo grondig te kunnen analyseren”, zegt Alain.

In totaal hebben de duikers van de Civiele Bescherming van Crisnée en de duikers van de Franse politie 18 auto’s gevonden en uit de Leie gehaald.