Civiele Bescherming neemt deel aan Spaanse rampenoefening

Civil protection
Formation
Van vijf tot en met zes november 2013 heeft een team van de Civiele Bescherming deelgenomen aan een internationale rampenoefening in Almaraz, Spanje. Het gaat om 20 agenten van de operationele eenheden van Libramont, Ghlin, Crisnée, Jabbeke en Brasschaat die gespecialiseerd zijn in CBRN-interventies (chemisch, biologisch, radiologisch of nucleair).

In de kerncentrale van Almaraz is een grote nucleaire ramp gesimuleerd. Spanje wil daarmee haar eigen nationale rampenplan oefenen en de samenwerking met internationale hulpteams.

De rampenoefening heeft plaatsgevonden in Almaraz, op zo’n 200km van Madrid. De ramp in de kerncentrale heeft ervoor gezorgd dat de Spaanse hulpteams meer dan 5000 personen hebben moeten evacueren. Spanje heeft via het Europese Emergency Response Coordination Centre (ERCC) de hulp van buitenlandse teams ingeroepen.

Onze teams hebben ter plaatse geoefend op het detecteren van straling en het nemen van lucht-, grond- en waterstalen.”, vertelt François Smets van de Civiele Bescherming van de operationele eenheid van Brasschaat. “Dit was voor ons een leerrijke ervaring omdat we hier andere procedures moesten gebruiken en we konden kennismaken met toestellen die de andere teams gebruikten.”

Alle internationale teams hebben bij aankomst een Spaanse medewerker van de Host Nation Support toegewezen gekregen. Deze persoon begeleidt het team en helpt hen met logistieke ondersteuning en verzorgt de lokale contacten. “Dankzij de medewerkers van de Host Nation Support zijn we vlot ter plaatse geraakt. Zij vergemakkelijken zowel de lokale contacten als het vinden van de juiste weg. En dat is zeker een meerwaarde voor een team.”, aldus François.

De teams hebben ook een GPS-toestel gekregen bij aankomst. Zo kunnen zij op elk ogenblik gelokaliseerd en gevolgd worden. “Het gebruik van tracking via GPS is voor ons niet echt nieuw, wij gebruiken een gelijkaardig systeem via onze ASTRID radio's. Wat wel nieuw was voor ons, is dat via het systeem het voor iedereen, die over de juiste inlogcode beschikt, mogelijk was om ons te volgen via internet. Zelfs hulpteams die onderweg over mobiel internet beschikken, kunnen zien waar hun collega’s zich bevinden.”, zegt François.

Aan de oefening hebben Belgische, Franse, Duitse, Portugese en Marokkaanse teams deelgenomen. In totaal waren er 1600 hulpverleners bij betrokken.