Laad ’s nachts enkel je eigen batterijen op

Fire brigade
Information campaign

14 daagse van de veiligheid focust dit jaar op het thema ‘Veilig opladen’

De batterijen van je smartphone, laptop of tablet ’s nachts opladen? Handig, want dan kan je de volgende dag zo weer aan de slag. Toch is het geen goed idee. Wist je dat je apparaten door de warmteontwikkeling vuur kunnen vatten, en dat het risico op brand groter wordt wanneer je geen originele oplader gebruikt?

We staan onvoldoende stil bij het feit dat onveilig opladen een oorzaak van woningbranden is. Een verkwikkende slaap ’s nachts moet enkel je eigen batterijen opladen, niet die van je elektrische toestellen.

Deze campagne van de FOD Binnenlandse Zaken is het hoofdthema tijdens de 14-daagse van de veiligheid  van 18 september tot 3 oktober 2021. Samen met de partners (Netwerk Brandweer, Rezonwal, Brandweer Brussel) sensibiliseert zij de bevolking rond brandveiligheid in woningen. De website www.speelnietmetvuur.be werd geactualiseerd en de tips rond het veilig opladen van herlaadbatterijen werden uitgelicht.

Veilig opladen

Het campagnebeeld verwijst naar een vaak voorkomende praktijk waarbij jongeren hun GSM of tablet ’s nachts naast hen op bed opladen of zelfs waarbij jongeren zichzelf filmen als ze aan het slapen zijn.  Waarom is ’s nachts opladen nu zo gevaarlijk? Wanneer we slapen ruiken we niet en merken we gevaar dus minder snel op.  

De belangrijkste tips zijn:

  • Laad je apparaten alleen overdag op, verlies ze niet uit het oog en kies voor een ruimte waar een rookmelder aanwezig is. Rookmelders vormen immers een eenvoudige en doeltreffende bescherming bij het begin van brand.
  • Laad het toestel op met de originele lader en op een onbrandbare ondergrond.
  • Wanneer de batterij van je toestel is opgeladen, trek je de lader uit het toestel.

Deze en andere tips vind je terug op www.speelnietmetvuur.be. Met deze campagne wil de FOD Binnenlandse Zaken mensen bewust maken van de oplaadrisico’s en hun oplaadgedrag veranderen.

Deze nationale brandpreventiecampagne waarbij verschillende partners de handen in elkaar slaan zet alle registers open om de brandveiligheidsboodschap zo breed mogelijk te verspreiden.

"Sinds ik minister ben, heb ik helaas al een paar keer van dichtbij gezien hoeveel schade vuur kan aanrichten. We beseffen vaak niet welke gevaren schuil gaan in het opladen van elektrische toestellen. Brandpreventiecampagnes zoals deze zijn bijzonder belangrijk om mensen bewust te maken van brandrisico’s.

Onderzoek toonde aan dat we gemiddeld 66 dagen nodig hebben om een nieuwe gewoonte aan te leren. Als we vandaag ons onveilig oplaadgedrag veranderen, laden we binnen twee maanden misschien ‘s nachts onze smartphones en andere apparaten niet meer op", aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

 

Voor meer info  :

Jan.DeSaedeleer@ibz.fgov.be
Tel.: 02 488 5170

 

 

Steven Vermeulen