Vijftien nieuwe officieren door rekrutering in 2012!

Anwerbung
Gisterenavond, op dinsdag 19 juni 2012, kregen vijftien leden van de brandweerdiensten van Eigenbrakel, Namen, Brussel, Bergen, Moeskroen, Halle, Gent, Zaventem, Willebroek, Hasselt, Beveren en Heusden-Zolder officieel hun brevet van officier overhandigd tijdens een ceremonie in het Kasteel van Florival.

Deze vijftien laureaten hebben een doorgedreven opleiding van meer dan een jaar gevolgd die georganiseerd werd door het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE), in samenwerking met de provinciale opleidingscentra van Antwerpen, Brussel en Henegouwen.

« De opleiding van de toekomstige officieren is van kapitaal belang omdat ze niet enkel de kwaliteit verzekert van de hulpverlening die de burgers terecht verwachten, maar ook de veiligheid van de mensen die geleid worden door deze officieren », legt Jérôme Glorie uit, directeur-generaal van de Civiele Veiligheid.

Het KCCE, dat de opleiding van de officieren door rekrutering in België aanstuurt, ondersteunt en volledig financiert, zet zich in om het programma continu te verbeteren. In dit opzicht wordt elke sessie geëvalueerd en aangepast indien dit nodig blijkt. Dit jaar werd de nadruk op de praktijk versterkt, waardoor de nieuwe officieren, voor het eerst, drie stages van drie weken konden doen bij de grootste brandweerdiensten van het land (Brussel, Mechelen, Gent, Genk, Lommel, Brugge, Antwerpen, Kortrijk, en Turnhout voor de Nederlandstaligen).

Deze stages zijn een echte meerwaarde: ze bezorgen ons concrete terreinervaring. Door deze stages kunnen we niet alleen onze praktische kennis van het materiaal uitbreiden, maar ook van de rol en de taken van elke graad binnen een brandweerdienst. Door in verschillende diensten te integreren kregen we de mogelijkheid om hun werkwijze bij interventies en hun functionering te leren kennen en met elkaar te vergelijken. Ik zal mij hier zeker op inspireren om procedures binnen mijn eigen brandweerdienst te verbeteren” reageert Pieter-Jan Collier, laureaat en nieuwe officier bij de brandweerdienst van Halle, enthousiast.

Tijdens deze opleiding hebben de nieuwe officieren diverse competenties ontwikkeld met het oog op het behalen van hun brevetten van brandweerman, korporaal, sergeant, adjudant en tot slot officier. In totaal hebben ze 485 uren opleiding gevolgd gaande van brandbestrijding en het aanleren van reddingstechnieken tot human resources management, de leiding van de operaties en communicatiemiddelen.