Bezoek Binnenlandse Zaken op Xpo112

Civiele Bescherming
Evenement
Van 28 tot 30 mei 2013 staat de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken op Xpo112 in Kortrijk (stand 681), de internationale vakbeurs voor de uitrusting van urgentiediensten en rampenbestrijding. Zowel de Algemene Directie Civiele Veiligheid, waaronder de Civiele Bescherming, het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid en het projectteam 112, als de Algemene Directie Crisiscentrum nemen deel aan de beurs.

Zij zullen hun algemene werking, maar ook nieuwe en lopende projecten voorstellen:

De Goliathpomp van de Civiele Bescherming zal aan de ingang van Xpo Kortrijk tentoongesteld zijn. Deze pomp wordt ingezet bij overstromingen. Ze heeft een debiet van 66.000 liter/minuut en is een van de grootste mobiele afvoerpompen in Europa. Ze ledigt een zwembad van 25 op 10 meter in zo’n 6 minuten.

Verder zal de nieuwe dienstkledij voor brandweer voorgesteld worden. Met deze dienstkledij wil de Algemene Directie Civiele Veiligheid vooral uniformiteit in de brandweerkledij in het hele land nastreven. Een nieuwe Italiaans design met Belgische stoffen zorgt voor een volledig nieuwe look voor onze brandweer. Voor de Civiele Bescherming kan de nieuwe dienstkledij, maar ook de nieuwe interventiekledij, onderkledij en uitgangstenue al voorgesteld worden.

Het Crisiscentrum toont een sirene. 580 sirenes staan opgesteld rond nucleaire- en seveso-ondernemingen en kunnen worden ingezet om bevolking te alarmeren, bijvoorbeeld in geval van een chemisch ongeval in een Sevesobedrijf.

Tot slot kan je meer uitleg krijgen over:

  • de lopende markten in materieel voor brandweer en Civiele Bescherming;
  • de interventies van de Civiele Bescherming;
  • noodplanning en openbare ordehandhaving in België;
  • noodoproepen in de noodcentrales 112;
  • de standaard operatieprocedures van het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid;
  • enkele vooruitstrevende internationale projecten zoals ‘smart@fire’, het Europees project voor de ontwikkeling en productie van “slimme” persoonlijke beschermingsmiddelen;

Xpo 112

Xpo112 is een beurs voor alle urgentiediensten die op het terrein operationeel samenwerken bij rampen, ongevallen, brand en andere dringende interventies. Op de beurs staan zowel fabrikanten en leveranciers als hulpdiensten en overheidsdiensten die er hun nieuwste materieel en diensten voorstellen. Er worden onder meer beschermende kledij, medisch materiaal, nieuwe communicatiemiddelen en voertuigen getoond. Dit jaar is het eerste jaar dat Xpo112 samen met Infopol georganiseerd wordt, de vakbeurs voor de uitrusting van politie-, bewakings- en veiligheidsdiensten.

Meer info en registratie via: http://www.xpo112.be